مسجد حاج رجبعلی سنگلج


مسجد حاج رجبعلی مربوط به سده­ ۱۳ هجری قمری از موقوفات حاج رجبعلی، کد­خدا­ی گذر درخونگاه است که در زمان خود یکی از مسجد‌های اصلی تهران به شمار می‌رفت.

بر اساس کتیبه‌های نصب شده در مسجد، ساختمان مسجد در سال ۱۲۱۵ هجری قمری (۱۱۷۹ شمسی) ساخته شده است. اما آن چه از روی کتیبه‌های موجود بر کاشی‌های مسجد بر­ می‌آید، ساخت مسجد حوالی سال ۱۲۶۲ هجری قمری (۱۲۲۳ شمسی) شروع شده، اما به طور دقیق نمی‌توان تاریخ ساخت مسجد را با تاریخ کاشی‌کاری آن یکی دانست؛ ممکن است کاشی‌کاری‌ها چند سال بعد از ساخت مسجد کار شده باشند.

این مسجد یکی از نخستین مساجد ایران و تهران است که دارای سقف بیضی شکل و به صورت ۳ ایوانه است.

در این مسجد تا سال ۱۳۵۵ شمسی نماز برگزار می‌شد، اما پس از این سال با هدف مرمت و ساماندهی، داربست‌های چوبی در برخی از بخش‌های آن نصب شد که همچنان پابرجاست و آن را به صورت نیمه متروکه درآورده است.

مدرسه رجبعلی یکی از مشهورترین مدارس علمیه وقفی تهران بود. به دلیل اردات حاج رجبعلی به ملامحمد جعفر شریعتمداری (همسر دختر وی که پیش نماز مسجد بود)، این مسجد به همراه موقوفاتش وقف نوادگان دختری حاج رجبعلی شد، تا نسل در نسل در این مسجد نماز بگذارند. مدیریت مسجد و کلیه بنا‌های اطراف آن در حال حاضر با معتمدین محله است و تحت اجاره نود و نه ساله اهالی محله است.

این مجموعه در تاریخ ۱۱ بهمن ۱۳۳۴ شمسی با شماره­ ثبت ۴۱۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.


+ آدرس مسجد حاج رجبعلی : خیابان ۱۵ خرداد، نرسیده به خیابان خیام، کوچه اکبرنژاد، کوچه مغفوری


عکس : احسان رأفتی داریان


لینک کوتاه | tehranimages.com/3jtsZ



 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا